Visions of Purity

Installasjonen "Visions of Purity" ble vist i Galleri Sverdrup, Universitetet i Oslo.
Her benyttet jeg meg av foto, tekstsitater, veggtegninger, maleri og video.
Utstillingen ville bl.a. vise hvor viktig den fysiske antropologien var for utviklingen av rasehygienen og var også en kommentar til menneskets evige lengsel etter "renhet": rasemessig renhet, religiøs renhet, etnisk renhet, politisk revolusjonær renhet...
Denne utopiske visjon etter renhet har opptatt mine tanker og arbeide  i mange år fordi ut av store ideer springer det også ut store forbrytelser.

Jeg bygget et rom i rommet der jeg viste dokumentarisk billedmateriale fra medisinske og kirurgiske eksperimenter forskere, medisinere og vitenskapsmenn bedrev på mennesker under den siste verdenskrig, de fleste med utdannelse fra høyskoler og universiteter. Dette også som en kommentar til universitetet som et humanistisk, opplyst sentrum hvor mennesket skal stå i sentrum.

På en av veggene i utstillingslokalet hang portretter jeg hadde malt av ulike akademiske profesjoner som rasebiologer, genetikere og antropologer, satt opp mot en annen vegg med tegninger direkte på veggen. Tegningene viste  målinger av hodeform, ansiktslengde, ansiktsbredde, øremålinger etc. På samme vegg brukte jeg også tekstsitater fra antropologer, politikere, samfunnsautoriteter og folkeopplysere både fra igår og idag. 
Fra Anatomisk Institutt, UiO,  lånte jeg også tidsenlige antropologiske hodemålingsinstrumenter og en hodeskalle som inngikk i installasjonen.

På motsatt side i utstillingslokalet viste jeg en videofilm. 
Videoen viste dokumentarfilmopptak fra fysiske antropologers hodeskallemålinger satt sammen med  mine egne filmopptak. Videoen innholdt også sitater fra antropologer og rasebiologer som korresponderte direkte med sitatene på veggen i galleriet. 
Videoarbeidet berørte direkte utstillingens tematikk og forsøkte å utdype den. . 


Sist opdatert Tuesday 17. February 2015 18:01 Publisert av Frithjof Hoel

Sidepanel